امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

کارآموزی گیاه شناسی - ایستگاه تحقیقاتی كشاورزی عراق محله

کارآموزی گیاه شناسی - ایستگاه تحقیقاتی كشاورزی عراق محله دسته: کشاورزی و زراعت
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 2681 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 68

دوره كارآموزی یعنی بكارگیری تمامی آموخته ها و معلوماتی كه در طی این چند سال در محیط دانشگاه كسب كرده ایم یا می توان چنین بیان كرد كه دوره كارآموزی تكرار تمام مهارت ها ، از ابتدایی ترین سطوح تا پیشرفته ترین آنها در محیطی خارج از محیط آموزشی می باشد

قیمت فایل فقط 28,600 تومان

خرید

فهرست مطالب

عنوان                                    صفحه

تشكر و قدردانی                                  1

مقدمه                                       2

ذرت خوشه ای sorghum sp                         3

اكولوژی سورگوم                              4

خصوصیات گیاه شناسی سورگوم                           5

انواع مختلف سورگوم                              8

خصوصیات زراعی ذرت خوشه ای                           8

عملیات داشت                                     11

برداشت سورگوم                               12

منشاء ، گونه ها و نژادها                            16

گیاه شناسی با گلدهی و كنترل گرده افشانی                    17

روشهای خودگشنی و تلاقی                           18

تولید بذر سورگوم هیبرید                             20

هدف های اصلاحی                               20

بیماریها                                    21

ذرت معمولی corn                                  25

مشخصات گیاهشناسی ذرت                            26

اكولوژی ذرت                                 28

انواع ذرت                                   29

خصوصیات زراعی                               30

موقع كاشت                                   31

عملیات داشت                                     33

برداشت                                   35

برداشت ذرت دانه ای                                  35

برداشت ذرت برای سیلو                            36

بیماریهای ذرت دانه ای ( بلال )                       37

اصلاح ذرت                                    40

گلدهی و گرده افشانی                                 41

هدفهای اصلاحی                                43

سویا                                        45

خصوصیات بتانیكی                                 45

خصوصیات زراعی                               46

برداشت سویا                                     48

آفات سویا                                   49

گلدهی و گرده افشانی                                 51

روشهای تلاقی                                     52

هدفهای اصلاحی                                53

منابع                                       64

تشكر و قدردانی :

 در پایان لازم می دانم از استاد گرامی جناب آقای مهندس نوری و همچنین رئیس ایستگاه تحقیقات گرگان جناب آقای مهندس كلاته ، سرپرست محترم جناب آقای نوروز پور و دیگر اعضای ایستگاه تحقیقات گرگان كه در طول اجرای كارآموزی یار و یاور من بودند تشكر و قدردانی نمایم .

مقدمه :

دوره كارآموزی یعنی بكارگیری تمامی آموخته ها و معلوماتی كه در طی این چند سال در محیط دانشگاه كسب كرده ایم . یا می توان چنین بیان كرد كه دوره كارآموزی تكرار تمام مهارت ها ، از ابتدایی ترین سطوح تا پیشرفته ترین آنها در محیطی خارج از محیط آموزشی می باشد .

بكارگیری فنون و تكنیك های فراگیر شده در محیط كار باعث ثبات هرچه بیشتر این مهارتها در ذهن و سبب ایجاد خلاقیت در انجام مراحل كار كشاورزی می شود.

باتوجه به اطلاعاتی كه در دوره كاراموزی بدست آورده ایم با قاطعیت می توان بیان كرد كه علم كشاورزی ، پیشرفت بسیار چشمگیری در زمینه علم گیاهپزشكی داشته و به نتایج بسیار خوبی دست پیدا كرده است .

در این گزارش سعی شده است كه هرچه بیشتر در رابطه با كاربرد تكنولوژی های علمی جدید در زمینه ی بذر ، ارقام ، و همچنین روشهای مبارزه ای با آفات و بیماریهای مورد بررسی اشاره شود .

ذرت خوشه ای sorghum sp

ذرت خوشه ای گیاه بخصوص مناطق گرم است ولی به علت بازده خوبی كه از نظر علوفه و دانه دار و كشت آن در غالب نقاط دنیا متداول است . كشت آن از زمانهای قدیم در هندوستان و آفریقا متداول بوده و در سایر نقاط خشك ونیمه خشك دنیا از این گیاه گرمسیری استفاده های متعددی بعمل می آید و قدمت آن را به 700 سال قبل از میلاد مسیح نسبت می دهند . عمده ترین مصرف سورگوم در تغذیه حیوانات است و موارد استفاده دیگری نیز در تولید موم ، نشاسته ، الكل ، قند ، دكستروز و روغن خوراكی دارد . از دانه سورگوم هم چنین آرد سورگوم  نیز تولید می شود . بعلاوه از آن به عنوان مرتع سیلو و علوفه نیز استفاده می شود . در ایران ذرت خوشه ای درمناطق بلوچستان و سیستان و كرمان و بنادر در جنوب كشت و به مصرف تغذیه می رسد .

زراعت سورگوم را در ایران و چین به قرن اول یا كمی قبل از میلاد نسبت می دهند و تقریبا تمام واریته های ذرت خوشه ای كه اكنون در آمریكا زراعت می شود از مناطق مختلف آفریقا به آنجا وارد شده است و عمده ترین كشورهای تولید كننده آن كشورهای آفریقایی ، هندوچین ، چین و آمریا و در درجات بعد استرالیا و كشورهای غرب اروپا و آسیای صغیر می باشند . سطح كشت آن را حدود 40 بیلیون هكتار می دانند .

اكولوژی سورگوم

ذرت خوشه ای گیاهی است یك ساله ، بهاره و مخصوص مناطق گرم و خشك و كم آب و برگها و ساقه های این گیاه با مواد مومی پوشیده شده كه میزان تلفات آب را كاهش می دهد و به علت كمی سطح برگهای آن میزان آبی را كه از طریق تبخیر و تعرق هدر می دهد كم و گیاه قادر است در شرایط گرم و خشك به حالت ركود رفته و با مساعد شدن شرایط مجددا شروع به رشد نماید . بنابراین به خشكی بسیار مقاوم است و با مناطقی كه بارندگی آن كم و تابستانهای گرم دارند سازگاری یافته است . زمانی كه توسط درجه حرارت بین 5/23 تا 5/28 درجه سانتی گراد باشد محصول خوبی می دهد و در صورتی كه در طول گل دادن به بذر نشستن حرارت خیلی زیاد باشد میزان بذر كاهش می یابد . در مناطقی كه كشت سورگوم به میزان زیادی رایج است كشت آن را طوری تنظیم می كنند كه ریزش بارانهای بهاری شروع شده باشد و رسیدن آن همزمان با شروع فصل خشك باشد . هوای آفتابی و خشك پاییز موجب حفظ رنگ روشن دانه ها و زود خشك شدن آن می شود . رشد آن سریع و در مدت كوتاهی در حدود 50 روز محصول می دهد .

در ضمن سورگوم گیاهی است روز كوتاه و در صورتی كه میزان بارندگی 400 تا 500 میلیمتر باشد به صورت دیم كشت می شود در طیف وسیعی از خاكها به خوبی رشد می كند ولی در خاكهای شنی بومی عمیق  و حاصلخیز رشد و نمو بهتری دارد و در خاكهای قلیایی مقاومت و تحمل زیادتری از خود نشان می دهد . همچنین در خاكهای سنگین به شرط اینكه به خوبی زه كشی شده باشند نیز به خوبی محصول می دهد و به طور كلی حاصلخیزی خوب ، زه كشی و حرارت مناسب و طولانی سه عامل عمده برای موفقیت در كشت سورگوم است و می توان آن را به صورت علوفه خشك ، علوفه سبز و سیلو و حتی برای چرای مستقیم مورد استفاده قرار داد . در مناطقی كه بارندگی زیاد است سورگوم در مقایسه با ذرت دانه كمتری تولید می كند . سورگوم درخانواده گیاهان مانند شتر در جانوران است بدین معنی كه می تواند مدت زیادی در مقابل خشكی مقاومت كند ولی بعد از یك آبیاری یا بارندگی مناسب سریعا رشد و نمو نموده و زمان عقب افتادگی را كه مواجه با خشكی و كم آبی بوده است جبران می كند و گیاهی است مخصوص نقاط خشك و كم آب از این رو به نام علف شتری نیز نامیده می شود و در چنین نقاطی به خوبی می تواند جایگزین ذرت شود .

خصوصیات گیاه شناسی سورگوم

سورگوم گیاهی است از خانواده Gramine و جنس sorghum كه گونه های آن عبارتند از :

1- sorghum versicolor كه از نوع وحشی و دارای 10 كروموزوم 10=n2 كه اولین بار در آفریقا پیدا شده و گیاهی است یك ساله و علفی .

2- sorghum halo pense كه گیاهی است چند ساله و دارای 40 كروموزوم 40=n2

3- Sorghum vulgare یا ذرت خوشه ای اصلاح شده كه زراعت آن در سطح وسیع انجام می گیرد و دارای 20 كروموزوم 20=n2 است و كلیه ارقام آن یكساله می باشند.

ذرت خوشه ای معمولی یا sorghum valgare مانند سایر غلات دارای سیستم ریشه های منشعب است . اولین ریشه ای كه در موقع جوانه زدن بذر به وجود می آید در تمام دوران رشد و نمو نبات باقی می ماند و تولید ریشه های فرعی زیادی می نماید كه به نگهداری و استحكام گیاه كمك می نماید . ساختمان ریشه سخت و دارای رنگ روشن است طول آنها 25 تا 30 سانتی متر و در حالت های استتثنای به یك متر هم ممكن است برسد و پراكندگی آن در اطراف ساقه و در زیر خاك نسبتا زیاد است . ساقه های آن مستقیم و خشن و ضخیم بوده و ساقه اصلی از قاعده خود چندین ساقه تولید می نماید كه در تكثیر غیرجنسی می تواند مورد استفاده قرار گیرند .  ارتفاع ساقه 60 تا 200 و گاهی تا 600 سانتی متر می رسد . قطر ساقه از پایین به بالا به تدریج كم می شود و فاصله گره ها در پایین كمتر و در بالای ساقه زیاد می شود . گره های پایین خاصیت ریشه زایی داشته و از آخرین گره ها ریشه های فرعی خارج و در زمین فرو می رود .

میان گره هاشیاردار و مغز ساقه محتوی مقداری مواد قندی می باشد و تعداد ساقه های فرعی ممكن است در حد بوته به دو عدد برسد . رنگ ساقه ها بر حسب واریته و محیط رشد ممكن است سبز تا قرمز باشد . در محل هرگره یك برگ می روید كه با داشتن نوك تیز و برنده و دندانه دار بودن حاشیه از ذرت متمایز می شود كه به طور متناوب قرار گرفته اند .

جمع برگها در ساقه اصلی 16 تا 27 عدد است كه واریته های زودرس تعداد برگ كمتری دارند . طول برگها 50 تا 80 سانتی متر و عرض آنها 5 تا 10 سانتی متر است و رگبرگ اصلی كلفت و در زیر برگ برجسته است . برگها دارای غلاف بندی هستند كه روی گره ها و میان گره را می پوشاند . سطح برگها صاف و از یك لایه مومی پوشیده شده است .

گل آذین آن خوشه ای و بر حسب نوع ممكن است متراكم یا غیر متراكم باشد . محور گل آذین شیاردار و از محل گره ها خوشه های فرعی خارج می شود . سنبلك ها در گل بصورت جفت دارند كه یكی فاقد دم گل و بذر تولید می كند و دیگری دم گل كوتاهی دارد و معمولا عقیم است .

صبح زود یا شبها باز می شوند و رنگ آنها در گونه های مختلف متفاوت است. پرچم ها درمواقع گرم روز خارج می شوند و 95 درصد تلقیح به صورت مستقیم انجام می گیرد. گل كردن از راس خوشه شروع و به طرف قاعده ادامه می یابد و مدت یك هفته تا ده روز به طول می انجامد و در یك گل آذیت ممكن است 6000 سنبلك وجود داشته باشد و حرارت نقش مهمی در گل كردن دارد كمی حرارت ممكن است گل كردن را به تاخیر بیاندازد. دانه یا بذر ذرت خوشه ای گندمه ، گردونك دار و به رنگهای سفید ، قرمز ، قهوه ای ، تا سیاه ممكن است تغییر كند . تعداد دانه در یك خوشه كامل حدود 2000 دانه و وزن هزار دانه آن 25 تا 35 گرم است . پوست دانه نسبتا سخت و در مقابل آفات انباری مقاوم و محتوای تانن و مواد آردی یا نشاسته ای سفید است.

انواع مختلف سورگوم:

ذرت خوشه ای یا Sorghum valgare را از نظر زراعی و نوع استفاده به 5 گروه تقسیم می نمایند :

1-                       ذرت خوشه ای قندی یا ذرت خوشه ای شیرین sirup sorghum

2-   ذرت خوشه ای دانه ای grain sorghum

3-   ذرت خوشه ای جاروئی broon sorghum

4-   ذرت خوشه ای علوفه ای brass sorghum

5-   ذرت خوشه ای علفی grass sorghum

خصوصیات زراعی ذرت خوشه ای :

ذرت خوشه ای كه در حال حاضر در سطح وسیعی در مناطق مختلف آمریكا، آمریكای شمالی ، آسیا ، استرالیا كه خیلی گرم و خشك بوده و برای زراعت ذرت مناسب نیستند كاشته می شود هر چند بومی مناطق گرم است ولی بسیاری از واریته های آن به آب و هوای نواحی معتدل سازش یافته اند . لیكن خواهان تابستان گرم هستند. محصول زراعت ذرت خوشه ای تقریبا در تمام انواع خاكهایی كه میزان PH آنها 5/5 تا 5/8 باشد رضایت بخش است . زمین شنی رسی حاصلخیز را بیشتر طالب است و در زمین سنگین زهكشی شده نیز محصول خوبی می دهد . در زمینهای كم قوه كه برای كاشت غلات مناسب نیستند زراعت آن مقرون به صرفه است و علوفه خشك مناسبی از آن به دست می آید. ذرت خوشه ای به خوبی قلیایی بودن و شوری خاك را تحمل می كند .

برای بدست آوردن محصول خوب و رضایت بخش از سورگوم بایستی بستر بذر خوب آماده و بدون علف هرز باشد و طریقه كشت ذرت خوشه ای بر حسب نوع استفاده ای كه از آن به عمل می آید متفاوت خواهدبود . و در صورت استفاده به عنوان علوفه سبز یا علوفه خشك و یا سیلو یا بذر و شیوه باید نوع كاشت را با ماشین بذر افشان و كشت ردیفی با در نظر گرفتن فاصله كافی و مناسب تعیین نمود . تا مسئله سهولت كاشت وعملیات داشت و برداشت با حداكثر محصول و یا جوش بیشتر در نظر گرفته شده باشد . تعداد عملیات لازم برای آماده شدن خوب بستر بذر به شرایط مزرعه آب و هوا بستگی دارد. بطور كلی باید زمین را در پاییز به عمق 20 تا 25 سانتی متر شخم زده و همزمان كود مورد نیاز را داخل خاك نمائیم.

در بهار قبل از كاشت در صورتی كه مزرعه دارای كلوخ می باشد بوسیله یا كولیتواتور كلوخها را خود و خاك را با ماله صاف تا بستر نرم و یكنواختی آماده گردد و تمام سطوح بذر بتواند برای جذب بهتر رطوبت در تماس با خاك قرار گیرد مقدار مصرف كود نسبت به حاصلخیز بودن خاك متفاوت و بر حسب نوع استفاده متغیر خواهد بود در صورتی كه اقدام به كشت سورگوم سودان گراس می شود چون برداشت در چینهای مختلف صورت می گیرد باید 200 تا 250 كیلوگرم فسفات آمونیوم و 100 كیلوگرم اوره در هكتار را قبل از كاشت و 100 كیلوگرم اوره در موقع 5 تا 7 برگی بودن و پس از برداشت هر چین نیز 100 كیلوگرم در هكتار اوره داده شود و برای سورگوم دانه ای 200 تا 250 كیلوگرم فسفات آمونیوم و 100 تا 150 كیلوگرم اوره قبل از كاشت و 100 كیلوگرم اوره به عنوان سرك در نوبت زمان گل و موقع دانه بستن داده شود و دقت شود فسفر را همزمان با شخم پاییزه به زمین داد زیرا این نوع كودها پس از سپری شدن فصل سرما و یخبندان تجزیه شده و به موقع بصورت فسفر قابل جذب در اختیار گیاه قرار می گیرد .

زمان كاشت را با توجه به اینكه زمان مناسب جوانه زدن بذر سورگوم موقعی است كه خاك در عمق 5 سانتی متری دارای 8 تا 12 درجه سانتی گراد حرارت باشد می توان درهر منطقه انتخاب شود و تا موقعی كه حرارت خاك حداقل به 8 درجه سانتی گراد نرسیده اقدام به بذركاری نشود .

هرچه حرارت بیشتر شود رشد گیاه نیز سریع تر می گردد . سورگوم در طول دوره رویش بطور متوسط به 23 تا 25 درجه حرارت نیاز دارد طول زمان رویش با توجه به ارقام مختلف 100 تا 150 روز و برای ارقام زودرس 70 تا 80 روز می باشد و كشت دوم سورگوم در نقاط گرمسیر بعد از برداشت محصول زمستانه و از اواخر خرداد تا اواخر تیرماه می باشد .

روش كاشت به صورت خطی و فاصله ردیف ها بر حسب اینكه جهت تولید دانه و علوفه یا سیلو باشد بین 50 تا 100 سانتی متر است . بهترین حالت در كشت سورگوم موقعی است كه بذر در عمق 5/2 تا 5 سانتی متر خاك كشت شود میزان بذر نیز به عواملی مانند واریته مورد استفاده ، هدف كشت، اندازه بذر، میزان رطوبت قابل دسترس در خاك و قوه ناحیه بذر بستگی دارد و معمولا برای تولید دانه در شرایط دیم 6 كیلوگرم در هكتار و برای شرایط كشت با آبیری 8 تا 15 كیلوگرم درهكتار توصیه می شود و برای تولید علوفه 20 تا 30 كیلوگرم در هكتار كشت می شود .

عملیات داشت

سورگوم مانند ذرت در مراحل اولیه رشد از نظر رقابت با علف های هرز ناتوان است و رشد آن در ابتدا خیلی كند است و مبارزه با علف های هرز به گیاه اجازه می دهد تا ریشه های خود را مستحكم نماید . مزرعه ذرت خوشه ای را باید پس از بذر كاری بلافاصله آبیاری نمود . مناسب ترین روش آبیاری طریقه نشتی است و بذر سورگوم در مقابل غرقاب شدن حساس است و بواسطه سله بستن جوانه ها قادر به خروج از خاك نیستند در وصرتی كه هوا مساعد باشد بذور كشت شده پس از ده روز سبز می شوند. مقدار آب مورد نیاز از كاشت تا برداشت در مناطق مختلف متفاوت و حدود 8 تا 9 هزار مترمكعب در هكتار است و تعداد دفعات آبیاری بسته به شرایط محیطی و آب و هوای منطقه است و هنگام گلدهی مزرعه را باید مرتبا آبیاری نمود . مبارزه با علفهای هرز نیز اهمیت زیادی دارد و باید تا زمانی كه بوته ها به 50 تا 70 سانتی متر می رسد مزرعه مرتبا كولتیواتور شود همچنین می توان از سموم علف كش مجاز برای مبارزه با علفهای هرز استفاده نمود .

برداشت سورگوم

برداشت سورگوم بر اساس نوع استفاده از محصول مختلف است . برداشت سورگوم دانه ای در مزارع كوچك با دست و در مزارع بزرگ و یكپارچه با كمباین عملی تر و اقتصادی تر است . زمان برداشت سورگوم دانه ای موقعی است كه دانه ها كاملا سفت برگهای بالایی تقریبا زرد و برگهای پایین نسبتا خشك شده باشند  رطوبت دانه در این حالت 18 تا 20 درصد است. در صورتیكه برداشت با كمباین انجام می شود باید دانه كاملا خشك شده باشد و برای اطمینان از انبار كردن باید رطوبت دانه كمتر از 13 درصد باشد . در غیر اینصورت احتمال دارد دانه ها در انبار گرم شده و فاسد گردند . با تغییراتی در كمباین گندم در غربالها و سیلندرها و سرعت باد می توان از آن برای برداشت دانه سورگوم استفاده كرد و در صورت برداشت با دست و عدم دسترسی به كمباین خوشه ها را در افتاب پهن كرده با تراكتور یا دیسك كوبیده و دانه را جدا می كنند. اگر وسایل خشك كردن در اختیار نباشد یا خطر و رس موجود باشد می توان دانه را با رطوبت 20 درصد هم برداشت شود .

علوفه سورگوم به صورت خشك و بدون برداشت دانه از نظر ارزش غذایی مانند ذرت است و می توان آن را با كمترین ضایعات مصرف نمود چون بسیار خوشمزه است و بهترین موقع برداشت آن در موقع خمیری و سفت شدن دانه هاست. واریته های قد بلند را با درو كردن ذرت و واریته های كوتاه قد را با درو كردن غلات می توان برداشت كرد.

دسته های درو شده تا زمان خشك شدن در مزرعه باقی می ماند و چون ساقه سورگوم ضخیم و آبدار است بكندی خشك می شود و باید به اندازه كافی خشك شوند تا بتوان با اطمینان انبار نبود و آن زمانی است كه ساقه ها حالت انعطاف پذیری نداشته و بشكند . از عدل بند نیز می توان برای بسته بندی آن استفاده نمود و برای اینكار حدود 6 تا 10 روز باید علوفه درو شده بر حسب آب و هوا بماندتا خشك شود .

درو كردن سورگوم برای سیلو با وسائل برداشت ذرت مثل چاپر انجام می شود.ارزش غذایی سیلوی سورگوم حدود دو برابر زمانی است كه به عنوان علوفه تازه مصرف می شود . بخاطر مقاومت سورگوم به خشكسالی و آفات محصول سورگوم 30 تا 70 درصداز محصول ذرت بیشتر است و غالبا در مناطقی كه ذرت محصول رضایت بخشی ندارد سورگوم محصول خوبی می دهد البته ارزش غذایی سیلوی ذرت بیش از سیلوی سورگوم است ولی سورگوم در شرایط خشك محصول بیشتری تولید و كمی ارزش را جبران
می كند . برای سیلونباید سورگوم قبل از رسیدن برداشت شود و سیلوی نارس دارای اسید تیه زیاد و نگهداری آن مشكل و سیلو كردن سورگوم رسیده با صرفه تر است .

علوفه سورگوم بصورت تازه و سبز مخصوصا سودان گراس بصورت خرد شده می توان مصرف نمود و غذای فراوان و ارزان قیمت برای تغذیه تابستانی دامها فراهم نمود . سورگوم پس از برداشت سریعا رشد كرده و سطح مزرعه را می پوشاند از این رو چند بار می توان آنرا برداشت نمود . ساده ترین وسیله برداشت موور است و سودان گراس 6 تا 8 هفته بعد از كاشت و زمانیكه تازه شروع به گل دادن می كند برداشت می شود . فواصل چینها بسته به شرایط اقلیمی 4 تا 6 هفت است . برای جلوگیری از خطر مسمومیت بهتر است علوفه سبز برداشت شده را بمدت 24 ساعت در سایه نگهداری نمود تا ماده سمی در اندامهای جوان و سبز از بین رفته و خطری دامها را تهدید ننماید .

برای تهیه سورگوم آب گرفته یاهدیراته زمانی باید برداشت انجام شود كه دانه به حالت خمیری سخت در آمده باشد در این حالت گیاه را بوسیله علوفه خرد كردن ( چاپر) به شكل قطعات كوچك برداشت و در ماشین خشك كن در حرارت بالا خشك می كنند و در عرض چند دقیقه رطوبت علوفه به 8 تا 10 درصد می رسد سپس آنها را در دستگاه دیگری بصورت قطعات كروی یا لوله ای كه اصطلاحا سورگوم فشنگی می گویند در می آورند و در طول اینكار مواد پروتئینی یا ملاس و یا مواد معدنی نیز بدان اضافه می كنند  سورگوم فشنگی 4 تا 6 درصد پروتئین دارد و چون دارای رطوبت كمی است بارگیری و حمل و نقل آن مقرون به صرف و به راحتی انبار می شود البته تهیه آن در مناطقی امكان پذیر و با صرف است كه سوخت ارزان و در دسترس باشد .

قیمت فایل فقط 28,600 تومان

خرید

برچسب ها : کارآموزی گیاه شناسی ایستگاه تحقیقاتی كشاورزی عراق محله , ذرت خوشه ای sorghum sp , اكولوژی سورگوم

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر